:::: MENU ::::

Европейска нощ на учените 2017

  • окт. 05 / 2017
  • 0
Новини

Европейска нощ на учените 2017

На 29 септември 2017 г. Институтът по зеленчукови култури „Марица“ участва за втора поредна година в „Европейска нощ на учените 2017“ чрез проект „FRESH – Find Researchers Everywhere and Share” № 722790,  Call: H2020-MSCA-NIGHT-2016. Основна тема на събитието бе: „Зеленчуците от семействио Картофови (Solanaceae) – богатство и разнообразие в района на България”.

Доц. Грозева запозна гостите с чудния свят на доматите – техния произход, форми, цветове и … вкусове. Освен ядливи, както ги познаваме днес, доц. Грозева отбеляза, че има и осем диви видове, един от които силно отровен. Вниманието беше насочено и към разнообразието от културни домати по хабитус, тип и форма на листата, цвят и едрина на плода. Аудиторията прояви интерес към местни форми домати като Блондинка, Опалка, Цитрина и други, срещащи се в света.

Доц. Тодорова, селекционер по пипера в института, разкри на гостите значението на пипера не само като храна, а и като лекарство, оръжие и декоративно растение. Показа колко древен зеленчук е, но все още продължават да се откриват нови видове. Запозна аудиторията с многообразния свят на пипера от форми, багри и вкусове, като доказа защо пиперът е най-българският зеленчук и връзката ни с родното място… „Поднесе“ на гостите и доза лютив вкус, като подчерта полезните и лечебни качества на лютивия пипер. Изтъкна ролята на България и ИЗК“Марица“ за създаването и разпространението на това многообразие.

Присъстващите научиха и любопитни факти за картофите от доц. Начева, както и за многообразието от цветове и форми при декоративните представители на семейството от гл. ас. д-р Динчева.

В нощта на учените взеха участие около 26 деца на възраст от 4 до 13 години. Бяха предвидени различни занимания, в няколко направления, отговарящи на интересите им по възрасти. Най-малките оцветяваха забавни картини със зеленчуци и работеха с пластелин. По-големите потънаха в дебрите на научните експерименти и наблюдаваха „Изригване на вулкан” в лабораторни условия. Интересно беше потъването на яйце в бутилка, появата на „Черната змия” и пенливата „Слонска паста”. Най-голям ентусиазъм при децата предизвика изработката на собствено желе с любим цвят. Конкурсът за рисунка на тема: „Моят най-любим или моят най-омразен зеленчук” предостави интересна възможност на всеки да изрази отношението си към зеленчуците от своята гледна точка като форма, визия и техника на рисуване. Вечерта завърши с изработка на сандвич по собствен дизайн, с разнообразно съчетание на вкусове и продукти.

Специално участие в Нощта имаха студенти, участвали в програми като Еразъм +, Студентски практики и Студентски стипендии, финансирани от европейската комисия. В непринудено интервю те разказаха за ползите и натрупания опит по отношение на професионалното им развитие, след участието им в тези програми.

Специално за мероприятието бе приготвен и Европейски кът включващ постери и брошури на проекти, финансирани от ЕК, в които участва ИЗК „Марица“. Гостите имаха възможност да разгледат и изложбата от сортове домати и пипер на института, които по-късно лично да дегустират.

Посетителите на събитието бяха над 70.

Разнообразие от зеленчуци

Разнообразие от зеленчуци

Изложба на сортове зеленчуци от ИЗК "Марица"

Изложба на сортове зеленчуци от ИЗК „Марица“

Презентации за сем. Solanaceae

Презентации за сем. Solanaceae

Конкурс за рисунка на любим зеленчук

Конкурс за рисунка на любим зеленчук

Конкурс за най-красив сандвич

Конкурс за най-красив сандвич

Млади изследователи в областта на химията

Млади изследователи в областта на химията