:::: MENU ::::

Европейска нощ на учените 2020 стартира със свежи конкурси за деца и младежи с въображение и вдъхновение

  • ное. 24 / 2020
  • 0
Новини

Европейска нощ на учените 2020 стартира със свежи конкурси за деца и младежи с въображение и вдъхновение

Стотици български учени ще се включат за поредна година в инициативата Европейска нощ на учените 2020 г., чиято кулминацияще се състои на 27 ноември от 15 часа до 21 часа в над 25 населени места в България, сред които София, Пловдив, Бургас, Варна, Русе, Плевен, Стара Загора, Благоевград, Сливен, Габрово, Котел, в населените места на община Долна Митрополия, на борда на научноизследователския кораб „Академик“, в Родопската теснолинейка).

Кодовото име на иновативния проект, в който по едно и също време участват над 300 града в Европа и по света, е FRESHER (по-свежо) – абревиатура от английски език и означава FindResearchEverywhere, SHareandexpERience. Инициативата за популяризиране на науката и нейните достижения се финансира от Европейската комисия по програма „Мария Склодовска-Кюри“ на програма „Хоризонт 2020“.Фокус на събитията от Нощта тази година е темата за растителното здраве, обявена от ООН за 2020 г., която е насочена към бъдещето на планетата в контекста на опазването на растителния свят, екологията, ролята на растенията за здравето на хората, както и за икономиката, и много други сфери.

Тази година в БГ Нощта по проекта участват 20 основни и 35 асоциирани партньори от цялата страна, които са подготвили специална програма от събития – както в самата Нощ, така ив продължение наняколко месеца, за да убеди нагледно и атрактивно, че наука има навсякъде около нас и че за всеки има начин да се докосне до нея. Програмата обхваща вълнуващи дейности в училища, конкурси, срещи с учени в изследователски институти и университети, както и събития на публични градски места, в университети, музей, лаборатории и други образователни институции.

Ще ви очакваме и тази година на Европейска нощ на учените 2020 FRESHER на 27, 28 и 29 ноември 2020 г. с онлайн програма.

Повече за Европейската нощ на учените можете да научите –

https://fresher-researchersnight.bg/,

както и на профилите ни в социалните мрежи- https://www.facebook.com/ResearchersBG

https://www.instagram.com/researchersnightsofia/

За поредна година Институт по зеленчукови култури „Марица” се включва в това събитие с разнообразна програма, която ще се излъчи във facebook страницата и YouTube канала на Института.

27.11.2020 г.

18:00 – 18:15 ч.

Наука в града FRESHER:Здрави растения – високи добиви и качествена продукция

Доц. д-р Винелина Янковаще представи основните принципи и изисквания на „добрата растителнозащитна практика“, която е предпоставка за получаването на висококачествена продукция от зеленчукови култури.

18:30 – 18:45 ч.

Наука в града FRESHER:Растително-паразитните нематоди – невидими вредители при зеленчуковите култури

Растително-паразитните нематоди при зеленчуковите култури предизвикват повреди, които се установяват, когато вече са причинили сериозни загуби. Каква е диагностиката и борбата срещу тях ще разберем от гл. ас. д-р Дима Маркова.

19:00 – 19:15 ч.

Наука в града FRESHER:Биологичното земеделие – един от факторите за растително здраве

Гл. ас. д-р Цветанка Динчеваще разкаже за методите на биологичното земеделие и тяхната роля в помощ на растителното здраве и опазването на околната среда.

19:30– 19:45 ч.

Наука в града FRESHER:Полезните насекоми – помощници на градинарите

Гл. ас. д-р Дима Марковаще представи основните неприятели при зеленчуковите култури и техните естествени врагове (хищници и паразити) – помощници на градинарите за отглеждането на здрави растения.

20:00– 20:20 ч.

Наука в града FRESHER: Растително здраве

Изложбата „Растително здраве“представя снимки и информация за различни болести по зеленчуковите култури и генетични ресурси при зеленчуковите култури.